Stikkan – Vedspäntare i gjutjärn – Gör tändved enkelt och säkert

Fri frakt 1 495 kr

Läs mer

Slut i lager

Beskrivning

Stikkan - Vedspäntare i gjutjärn - gör din tändved säkert och enkelt

Stikkan är ett handverktyg i gjutjärn. – Originalet som uppfanns 1982 och​ tillverkas i Forshaga i Värmland. Kan monteras inomhus t.ex. på en stadig vägg bredvid braskaminen, kakelugnen eller öppna spisen. Den pryder lätt sin plats inomhus med sin gedigna utstrålning. Men den kan lika bra monteras ute vid vedförrådet.  Perfekt present till den som har allt...

Med vedspäntaren Stikkan gör du din egna tändved och slipper stå utan tändved och få enkelt fart på elden till din badtunna eller i braskaminen inne. Tändved brukar ofta saknas med denna vedspänt slipper man yxa eller späntkniv och du späntar lätt utan större kraft upp till 40 cm lång ved.

 

Vilka träslag lämpar sig att göra tändved av? Mjuka träslag som asp, sälg, gran och tall är utmärkta att göra tändved av då de späntas lätt och är lätta att antända. Däremot skall själva vedklabbarna vara av ett hårt slag som björk, ek etc.

Vedspäntaren Stikkan monteras med de övre fästhålen c:a 120 cm över golvet. Stikkan tar liten plats och kan monteras vid den öppna spisen, braskaminen eller i vedboden. Med sin eleganta design, lackerad i mattsvart, smälter den val in i miljön.

Bruksanvisning
Stikkan minskar risken för skador i samband med vedhantering då den är konstruerad så att ett vedträet aldrig kilar fast. Om vedträet inte klyvs i första momentet lyfts kniven och vedträet placeras i ett högre "hack". Kom ihåg att låsa STIKKAN med säkerhetsringen då STIKKAN inte används. Säkerhetsringen hindrar barn från att skära sig på bettet.